Kluska gotuje

Ciasto francuskie z pomidorami, szpinakiem i serem ple艣niowym

Ostatnimi czasy znowu zaczynam szale膰 w kuchni. 馃檪

Dziwne, 偶e nachodzi mnie to falami, bo albo mam ochot臋 wypr贸bowa膰 ka偶dy przepis, albo nie dotyka膰 si臋 do gotowania wcale. Tak czy siak nie lubi臋 sp臋dza膰 w kuchni zbyt wiele czasu.

Ten przepis 艣wietnie sprawdzi si臋 na szybk膮 kolacj臋 dla dwojga, spotkanie z kole偶ank膮, czy wizyt臋 s膮siad贸w. Jakie s膮 plusy? Przygotowanie jest niesamowicie proste, a czas ca艂kowitej pracy nad daniem skr贸cony do minimum. Tak gotowa膰 to ja lubi臋! 馃榾

Sk艂adniki:

  • Ciasto francuskie
  • Szpinak 艣wie偶y
  • Pomidory suszone w oleju
  • Ser ple艣niowy – w tym wypadku Camembert

 

Kolejne u艂atwienie wszystkie sk艂adniki s膮 dost臋pne w Lidlu/Biedronce itd. 馃檪

 

Po艣wi臋膰my temu 10 minut

  1. Ciasto rozk艂adamy i kroimy ko艅c贸wki w paseczki. Mniej wi臋cej 8 cm od 艣rodka, tak 偶eby艣my mogli p贸藕niej je przeplata膰.
  2. Smarujemy ma艂膮 ilo艣ci膮 oliwy z pomidor贸w ciasto.
  3. Rozk艂adamy gar艣膰 szpinaku 鈥 ja kupuj臋 myty co znowu minimalizuje czas po艣wi臋cony na przygotowania. Na szpinak wyk艂adamy suszone pomidory.
  4. Kroimy ser w ma艂e plastry rozk艂adamy na ca艂o艣ci.
  5. Zawijamy paseczki do g贸ry, robi膮c przeplatank臋. 馃檪
  6. Wk艂adamy przygotowane przez nas ciasto do piekarnika na 220掳 g贸ra, d贸艂 馃檪

 

 

 

Sk艂adniki
Szpinak
Przygotowanie ciasta
Warkocz z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie ze szpinakiem, pomidorami i serem ple艣niowym

Voil脿!!!