Kluska gotuje

Muffiny z borówkami i kawałkami czekolady.

Mój mężczyzna uwielbia słodkości. Jak widzi gdzieś cukier, to świecą mu się oczy i śmieje się buzia. Lubi też zdrowe odżywianie, więc chciałam to jakoś połączyć.

Przed Wami muffiny czekoladowe, w zdrowszej wersji.

Składniki:

Opakowanie borówek 250 g

100 g masła

2 gorzkie czekolady

Szklanka mleka

2 jajka

250 g mąki orkiszowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g ksylitolu

3 łyżki kakao

 

Przygotowanie:

  1. Mieszamy ze sobą sypkie składniki. Mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i kakao.
  2. W małym garnku na wolnym ogniu roztapiamy masło i jedną połamaną na kostki gorzką czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia.
  3. Odstawiamy z ognia, dolewamy mleka i wbijamy 2 jajka. Mieszamy trzepaczką do utrzymania jednolitej masy.
  4. Do sypkich składników dodajemy płynne i mieszamy łyżką. Standardowo, do uzyskania jednolitej masy.
  5. Dodajemy borówki.
  6. Porcjujemy ciasto do formy na muffiny.
  7. Układamy na górze borówki, żeby babeczki wyglądały bardziej apetycznie.
  8. Podczas pieczenia, zanim ciasto zastygnie na dobre, dokładamy na górę kawałki czekolady.

W mieszkaniu zaczyna się unosić cudowna woń pulchnego, delikatnego ciasta wypełnionego świeżymi owocami i czeko, czeko, czekoladą!

Delicious!

Polecam,

Kluska

  • Magdalena Klimza

    Genialny pomysł 🙂 Do tego wyglądają kusząco. Na pewno wypróbuję ten przepis!

    • Kluska w rosole

      W dodatku są pyszne. Robiłam je pierwszy raz, a wyszło niebo w gębie. Wrzuć fotę jak upichcisz!!! 🙂